0 Vare - DKK 0,00
0
  • No products in the cart.

Firmajulegaver til personalet

Firmajulegaver til personalet

Firmajulegaver til personalet

Mange arbejdsgivere planlægger og bestiller på denne tid årets julegaver til personalet. Uanset om arbejdsgiveren har lyst til at være generøs og forkæle personalet med flotte gaver, så kan for store gaver vise sig at blive et skatteproblem for den enkelte.

I princippet skal der betales skat af alle gaver, som modtages fra arbejdsgiveren. Der har imidlertid udviklet sig en praksis om, at mindre gaver i anledning af jul eller nytår og mindre lejlighedsgaver ikke beskattes. Det forudsætter dog, at det er tingsgaver i en eller anden form.

Tingsgaver i anledning af jul eller nytår er ifølge praksis skattefri, hvis markedsværdien incl. moms ikke overstiger 500 kr. Derfor kan julegaver i form af vingaver, købmandskurve og lignende modtages skattefrit – forudsat markedsværdien ikke overstiger 500 kr. Hvis markedsværdien overstiger 500 kr., er det hele værdien, og altså ikke kun den overskydende del, som er skattepligtig. Ved vurdering af om en tingsgave har en markedsværdi på over eller under 500 kr., er det ikke nytteværdien for modtageren, som er afgørende! Det er derimod arbejdsgiverens kostpris.

Hvis gaven derimod består af kontanter, gavechecks eller gavekort, skal der betales skat af det fulde beløb. Beløbet beskattes som personlig indkomst – altså med eventuel topskat.

Derfor har det selvsagt betydning for modtageren, at arbejdsgiveren i forhold til skattereglerne vælger den mest favorable gave – nemlig en tingsgave med en markedsværdi på max. 500 kr.

Landsskatteretten har i en ikke offentliggjort afgørelse foretaget en afgrænsning mellem hvad der kan være en tingsgave, og hvad der er et gavekort.

Et hotel ville markedsføre salg af menubeviser til virksomheder, som skulle kunne anvende menubeviserne som julegaver til de ansatte. Menubeviserne ville blive udstedt på modtagerens navn og med præcisering af, at det var strengt personligt, samt at det ikke kunne ombyttes til penge. Beviset ville give den ansatte med ledsager ret til en forudbestemt 3 retters menu plus en flaske rødvin. Værdien af beviset ville ikke overstige 500 kr.

Lidt uforståeligt fandt landsskatteretten – med dissens – at sådanne menubeviser ikke kan sidestilles med tingsgaver. Gaver i form af menubeviser er derfor skattepligtige. Det er vanskeligt at forstå, at fx en vingave eller en købmandskurv til en værdi af 500 kr. er skattefri, hvorimod et bevis til at indtage en middag for 500 kr. på en restaurant er skattepligtigt.

Tingsgaver skal ikke lønoplyses, uanset om værdien overstiger 500 kr.s grænsen. Hvis gaven derimod består af kontanter eller gavekort, skal beløbet lønoplyses, og der skal indeholdes A-skat og AM-bidrag af beløbet.

For arbejdsgiveren har det derimod ingen skattemæssig betydning, om gaven ydes som en tingsgave, et kontant beløb eller som gavekort, idet udgiften i alle tilfælde kan fratrækkes som en personaleomkostning.

Arbejdsgiveren har ikke fradrag for momsen af tingsgaver.

Artikelen er vist med tilladelse af forfatteren Steen Mørup, Skattekonsulent, BDO ScanRevision

Related Posts

Enter your keyword